Zachwyca nas zauważalne piękno, lecz wieczne jest to, co niewidoczne - Marie von Ebner-Eschenbach
statystyki www stat.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Jak wiśnie, to "Fale Dunaju"

Dzisiaj zebrałam z drzewa ostatnie wisieńki. Są takie czerwoniutkie i takie słodziutkie.

Jest ich za mało, żeby zabrać się za przetwarzanie, ale w sam raz, żeby upiec z nimi ciasto, które nazywane jest bardzo poetycko "Fale Dunaju".

Odchodząc troszeczkę od tematu. Walc Johana Straussa jr. "Nad pięknym modrym Dunajem" jest moją ulubioną melodią, a zagrany na mandolinie przez pewnego młodzieńca w odpowiednim czasie spowodował, że powiedziałam "tak".

Los zrządził, że kiedyś młodzieniec, a obecnie mężczyzna, gra mi tego walca do dzisiaj. Czasami jest to mandolina, czasami gitara lub skrzypeczki, a czasami - jak to w życiu bywa - moje nerwy.

Wspaniałe wspomnienia, cudowny walc i nie mniej cudowne życie w jego rytmie. 

On gra mi walca, a ja piekę mu słodkości. I tak oto fale Dunaju nas łączą, chociaż nigdy nad modrym Dunajem nie byliśmy.

Ciasto "Fale Dunaju" piekę tylko z wiśniami. Uważam, że te owoce nadają wypiekowi ciekawy wygląd i wyrafinowany smak.

Fale Dunaju  z wiśniami

Składniki na ciasto:

  • 1 kostka margaryny "Palma"
  • 25 dag cukru pudru
  • 30 dag mąki krupczatki
  • 6 jaj
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżki mąki

Wykonanie ciasta:

1. Margarynę i cukier utrzeć; do ucierającej się masy dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając.

2. Do puszystej masy dodać mąkę z proszkiem i mleko - dobrze wymieszać.

3. Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z ciastem.

4. Podzielić ciasto na pół; do jednej części dodać przesiane przez sitko kakao, do drugiej części -  2 płaskie łyżki mąki i  delikatnie wymieszać.

Przygotowanie ciasta do pieczenia:

1. Do średniej wielkości prostokątnej blaszki wylać ciasto jasne.

2. Na ciasto jasne wylać delikatnie ciasto ciemne.

3. Ułożyć dosyć gęsto wydrylowane i osączone z soku wiśnie, lekko wcisnąć w ciasto.

4. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 160 - 180oC przez ok. 50 min. (spróbować patyczkiem, czy ciasto się upiekło).

K R E M:

Składniki:

  • 1 opakowanie kremu "Karpatka - 3 minuty" firmy Gellwe
  • 400 ml zimnego mleka

Wykonanie kremu:

1. Do zimnego mleka wsypać zawartość opakowania i miksować ok. 3 min.

2. Gotowy krem wyłożyć na zimne ciasto i posypać startą na tarce gorzką czekoladą.

Ciasto jest proste w wykonaniu, bardzo smaczne i ładne w wyglądzie.

Do ciasta, zamiast świeżych owoców, można użyć wypestkowanych wiśni mrożonych lub wydrylowanych wiśni z kompotu (wtedy ciasto będzie słodsze).

Życzę smacznego!!!

czwartek, 10 sierpnia 2006, moteczek

Polecane wpisy

  • Błyskawiczne ciasteczko bardzo owocowe

    Prościutkie, smaczniutkie z szybkością błyskawicy wymyślone i równie szybko zrobione. Składniki: 5 jajek średnich, 1 szklanka cukru, szczypta soli, 3 łyżeczki c

  • Na torcik urodzinowy zapraszam.

    Torcik z okazji urodzin poczyniłam. Gościom smakował bardzo ... mam nadzieję, że i Was swoim smakiem zachwyci. Torcik śmietankowo-owocowy Biszkopt Składniki 5 j

  • Tarta z szynką i szpinakiemi

    Dawno na moim blogu nie było wpisu kuchennego. Dzisiaj nadrabiam zaległość i dzielę się przepisem na przepyszną tartę (fr. quiche). Przepis mam od mojej sąsiade

Komentarze
Gość: Barbara, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2006/08/10 23:42:27
Jak miło Mario czyta się o prawdziwych uczuciach , które burze i wichry przetrwały i teraz Ty mu pieczesz ciasto fale Dunaju , a on Ci walca gra na skrzypkach. Pozdrawiam serdecznie.
-
2006/08/10 23:55:38
Pięknie napisane o tym walcu i o Was. a ciasto na pewno pyszne.
Pozdrawiam
-
2006/08/11 00:18:18
Basiu - przetrwaliśmy niejedną burzę i nie jeden porządny wicher, ale na szczęście zawsze słoneczko wodę wysuszyło i wicher uspokoiło.

Hrabino - uwielbiam dobrą muzykę w mistrzowskim wykonaniu. Udało mi się znaleźć życiowego wirtuoza.

Pozdrawiam serdecznie
-
2006/08/11 12:39:38
Do tanga trzeba dwojga, ale i walca trudno zatańczyć solo.
Rozmarzyłam sie przy Twoim wspomnieniu.
Czekałam i doczekałam się - bardzo dziękuję za przepis na "Fale Dunaju".
Pozdrawiam ciepło.
-
2006/08/12 06:26:44
Fantastyczna nazwa!Zawsze wszystko co ostatnie jest najsłodsze.Pozdrawiam.
-
2006/08/12 08:54:27
U nas dziś leje. A żniwa w pełni. Fale Dunaju wypróbuję w naibliższym czasie. Co prawda nie będą u mnie wiśnie, zastosuje śliwki. Mam nadzieję, że też będzie smakowite. Pozdrawiam :)
-
2006/08/12 09:39:13
NO, no, no. Facet, który gra żonie piękne melodie. To jest coś.
Upieczenie dobrego ciasta też wymaga talentu. Z tego wniosek, że tworzycie niezły duet.
Życie byłoby nudne, gdyby codziennie było słodko.
-
2006/08/12 23:25:44
Splocik - zgadzam się z Tobą, a tak na marginesie - to chyba każdy taniec można zatańczyć solo, ale czy ten taniec będzie wówczas porywający i romantyczny, no i kroki samemu trzeba wymyslać; życzę udanych wypieków;

Hanula - mnie także nazwa "Fale Dunaju" się podoba i myślę, że ciasto, które sprawia wrażenie zupełnie prostego jest bardzo "eleganckie";

Elu - jadłam "Fale Dunaju" ze śliwkami; ciasto jest dobre, szczególnie kiedy są to węgierki (takie, z których wychodzą prawdziwe powidła); niektóre moje koleżanki do ciasta dodają gruszki lub jabłka;

Makneta - dziękuję za piękne słowa; masz rację - słodkie życie, w którymś momencie byłoby zbyt nudne; tak jak ciasto, gdzie dla skontrastowania dodaje się troszeczkę kwasku;

Pozdrawiam bardzo serdecznie
-
2006/08/13 16:15:26
Wiśnie lubię pod każda postacią! Narobiłas mi apetytu na coś słodkiego.
-
2006/08/19 06:04:01
Witaj serdecznie Marysiu.Zawsze jak Ciebie odwiedzam jestem pod miłym wrażeniem, tym razem narobiłaś mi wielkiego apetytu:)Miło pozdrawiam życząc spokojnego weekendu.
-
2006/08/19 06:09:11
"Mamy młode serce, tak długo jak długo umiemy kochać życie,
takim jakie ono jest.
Życie ze swoimi dobrymi
ale także złymi stronami.
Mamy młode serce,
tak długo jak długo
potrafimy kochać ludzi
i życzyć im szczerze
tego wszystkiego czego
im brakuje, a tak bardzo
jest potrzebne.
Kto się starzeje zachowując
młode serce, ten wie jak należy przyjmować ze spokojem
te liczne małe i większe
uciążliwości podeszłego wieku.
Taki człowiek zna sens życia
i sens umierania.
Wie jak "krótkie"
i jak "małe" jest
wszystko na tej ziemi,
bo żyje nadzieją
na życie wieczne".
-
2006/08/21 09:46:34
Joasiu
Serdecznie dziękuję za miłe i jakże wymowane słowa.
Pozdrawiam serdecznie
-
2006/08/21 09:52:06
Alu
Polecam to ciasto, a z wiśniami jest naprawdę pyszne.
Serdecznie pozdrawiam
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2006/08/21 17:58:18
Tyle czasu minęło , a ja wcale nie zabrałam sie do Twojego przepisu , taki kulinarny nygus ze mnie Mario.Tylko czekam na ciasto przyjaciółki , która piekąc sobie zawsze o mnie też pamięta i coś tam podrzuca. Pozdrawiam serdecznie.
-
2006/08/21 23:30:04
Dobrze mieć przyjaciółkę, która lubi piec i dzielić się. Oj, jak ja bym tak chciała!
Pozdrawiam