Zachwyca nas zauważalne piękno, lecz wieczne jest to, co niewidoczne - Marie von Ebner-Eschenbach
statystyki www stat.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Barwy późnego lata - jarzębina

Późne lato, albo jak kto woli - wczesna jesień. Wokół tyle ciekawych barw, a wśród nich czerwone owoce jarząbu pospolitego - inaczej jarzębiny. 

Korale jarzebiny

Czerwone korale, czerwone niczym wino ...

jarzebina-kiść owoców

Zebrane w baldaszki jaskrawoczerwone owoce jarzębiny zawsze mnie zachwycały. W dzieciństwie robiłam sobie z nich korale, teraz zasuszam, żeby później komponować suche bukiety.

Jarzebina w czasie suszenia

Mama mawiała: "Jarzębina pięknie owocuje - mokrą jesień zwiastuje". Ciekawa jestem jaką jesień będziemy mieli tego roku?

Owoce jarzębiny są bogatym źródłem witamin, w tym C. Mają dwa razy więcej beta-karotenu niż marchew. Jarzębina obniża poziom tłuszczów i wspomaga pracę wątroby.  

Lecznicze wartości owoców jarząbu pospolitego warto wykorzystać, przy czym - przed przetworzeniem - należy je odpowiednio przygotować, gdyż zawierają gorycze, a zwłaszcza toksyczny kwas parasorbinowy. Na szczęście kwas ten ulega rozkładowi pod wpływem wyższej temperatury (suszenie) i przy obniżeniu temperatury poniżej 0 st. C. Proces pozbywania się goryczki i toksycznego kwasu z surowych owoców jarzębiny nazywany jest odgoryczaniem. 

Najprostrzym i skutecznym sposobem odgoryczenia jest zamrażanie. Ja czynność tę wykonuję w następujący sposób: starannie oczyszczam owoce, dokładnie je myję i osuszam, następnie wsypuję do woreczków foliowych i szczelnie zawiązuję, wkładam do zamrażalnika lodówki na kilka lub kilkanaście dni (owoce przetwarzam wówczas kiedy mam na to czas).

W swoich kuchennych zbiorach posiadam kilka propozycji wykorzystania jarzębiny do świetnych w smaku przetworów. Jednak najczęściej przygotowuję galaretkę. 

Galaretka z jarzębiny

  • 1 kg owoców jarzębiny (wcześniej poddanych odgoryczeniu w zamrażalniku przez co najmniej 1 dobę)
  • 0,5 kg cukru
  • 2 cytryny
  • 1 szklanka wody (najlepiej mineralnej niegazowanej)

Wykonanie:

1. Owoce jarzębiny wyjąć z zamrażalnika, rozmorzić, przepłukać, osączyć i rozgnieść (np. tluczkiem do ziemniaków).

2. Otrzymaną papkę włożyć do garnka, dodać sok i startą skórkę z cytryn, zalać wodą; gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut. Przecedzić przez gazę.

3. Przecier jarzębinowy wlać ponownie do garnka, dodać cukier i gotować (pamiętając o usuwaniu szumowin); galaretka jest gotowa kiedy kropla wylana na talerz nie rozpływa się.

4. Galaretkę przełożyć do wyparzonych słoików i zakręcić. Przechowywać w pokojowej temperaturze żeby zapobiec scukrzeniu się przetworu.

Taką galaretkę wykorzystuję przede wszystkim do herbaty. 

(Mojej galaretki - póki co - pokazać nie mogę: tamtegoroczna spożyta, a tegoroczna jeszcze nie zrobiona z powodu odgoryczania owoców w zamrażalniku).

wtorek, 16 września 2008, moteczek

Polecane wpisy

  • Błyskawiczne ciasteczko bardzo owocowe

    Prościutkie, smaczniutkie z szybkością błyskawicy wymyślone i równie szybko zrobione. Składniki: 5 jajek średnich, 1 szklanka cukru, szczypta soli, 3 łyżeczki c

  • Na torcik urodzinowy zapraszam.

    Torcik z okazji urodzin poczyniłam. Gościom smakował bardzo ... mam nadzieję, że i Was swoim smakiem zachwyci. Torcik śmietankowo-owocowy Biszkopt Składniki 5 j

  • Tarta z szynką i szpinakiemi

    Dawno na moim blogu nie było wpisu kuchennego. Dzisiaj nadrabiam zaległość i dzielę się przepisem na przepyszną tartę (fr. quiche). Przepis mam od mojej sąsiade

Komentarze
2008/09/17 08:30:56
Ale uciebie jesiennie i smacznie. a jakdłam kiedyś dzem z jarzebiny i własnie był gorzki a teraz wiem już czemu.
-
2008/09/17 10:54:14
Uwielbiam te wczesnojesienne barwy! No i mam ochotę na tą galaretkę...
-
2008/09/18 07:36:42
Tego roku natura obdarzyła nas hojnie,ale pamiętam jak za jarzębiną dla dzieci do szkoły musieliśmy chodzić po lesie i szukać.Pozdrawiam.Ula.
codziennosc-nitka-malowana.blog.onet.pl/
-
2008/09/18 18:32:12
piekne kolory jesieni,,,,jarzebine kiedys probowalam chyba ktos dobrze zrobil bo pyszna byla..pamietam ten smak..pozdrawiam ania
-
2008/09/19 18:04:14
Aga - jarzębinę przed przetworzeniem trzeba koniecznie odgoryczyć (chociaż gdzieś czytałam, że są jakieś gatunki, których owoce można wykorzystywać bez obróbki wstępnej).

Eda - może dzięki tym kolorom łatwiej jest przenosić się z jednej pory roku do drugiej. A galaretkę zrób - zachęcam.

Ulka - właśnie - jarzębiny w tym roku dostatek; ciekawe czy ludowa prognoza co do zapowiedzi mokrej jesieni się w tym roku sprawdzi.

Persjanka - lubię te kolory. Szkoda, że nie mieszkasz bliżej mnie - zaprosiłabym Ciebie na herbatkę z jarzębinową galaretką.

Dziękuję za odwiedziny i sympatyczne komentarze. Pozdrawiam serdecznie
-
2013/09/02 10:47:52
Zrobilem wszystko tak jak z przepisu i galaretka wyszla gorzka kolor owszem ladny ale jeść bym nie polecał chyba że coś przegapilem