Zachwyca nas zauważalne piękno, lecz wieczne jest to, co niewidoczne - Marie von Ebner-Eschenbach
statystyki www stat.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Śliwkowe ciasto z ponętną słodką pianką

Sezon na śliwki trwa,  a jak śliwki - to obowiązkowo w moim domu - półkruche ciasto śliwkowe z przepyszną słodką pianką.

Śliwkowy sezon

Ciasto półkruche ze śliwkami i pianką

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki,
  • 25 dag margaryny,
  • 5 zółtek,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 cukier waniliowy

Pozostałe składniki:

  • 5 białek,
  • 1 szklanka cukru,
  • ok. 1 kg śliwek węgierek
  • 2-3 łyżki tartej bułki

Wykonanie:

1. Śliwki umyć, osączyć, przepołowić i wypestkować.

2. Włączyć piekarnik i nagrzać do 200 st.

3. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać pokrojoną na kawałki magrarynę i połączyć ze sobą siekając delikatnie nożem. Dodać  pozostałe składniki - zagnieść. Oddzielić 1/3 ciasta i włożyć do zamrażalnika lodówki.

4. W średniej wielkości blaszce - wyłożonej papierem do pieczenia - równomiernie rozwałkować pozostałe ciasto. Posypać tartą bułką i ułożyć śliwki przekrojoną stroną do góry.

5. Wstawić do piekarnika i zapiec ok. 20 min. na jasno złoty kolor. Wyjąć i lekko przestudzić.

6. Ubić pianę z białek, przy końcu ubijania dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać.

7. Pianę wyłożyć na podpieczone ciasto.

8. Na tarce o dużych otworach zetrzeć odłożone do lodówki ciasto.

9. Wstawić ponownie do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec jeszcze ok. 40 min.

Półkruche ciasto ze sliwkami i pianką

Zapraszam na ciasteczko i życzę smacznego:))

czwartek, 04 września 2008, moteczek

Polecane wpisy

  • Błyskawiczne ciasteczko bardzo owocowe

    Prościutkie, smaczniutkie z szybkością błyskawicy wymyślone i równie szybko zrobione. Składniki: 5 jajek średnich, 1 szklanka cukru, szczypta soli, 3 łyżeczki c

  • Na torcik urodzinowy zapraszam.

    Torcik z okazji urodzin poczyniłam. Gościom smakował bardzo ... mam nadzieję, że i Was swoim smakiem zachwyci. Torcik śmietankowo-owocowy Biszkopt Składniki 5 j

  • Tarta z szynką i szpinakiemi

    Dawno na moim blogu nie było wpisu kuchennego. Dzisiaj nadrabiam zaległość i dzielę się przepisem na przepyszną tartę (fr. quiche). Przepis mam od mojej sąsiade

Komentarze
2008/09/08 13:02:09
Za chwilkę idę wybróbować Twój przepis .. przytargałam śliwki, juz je wypestkowałam i zaraz bedę gniotła ciasto .. dam znać czy mi wyszło ;)
-
2008/09/08 20:39:03
Mam nadzieję, że ciastko ładnie się upieklo i wyśmienicie smakuje:)
-
2008/09/12 16:13:20
Ciasto wygląda bardzo apetycznie i z pewnością jest pyszne. Na pewno wykorzystam Twój przepis. Bardzo lubię śliwki, szkoda że tak krótko trwa na nie sezon.
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/08/22 16:39:11
totalny zakalec
-
2009/08/23 19:26:38
Witaj Gościu
Zakalec, to także ciasto:)) A tak na poważne, czy to ciasto na zdjęciu wygląda na "zakalca"? Zapewniam, że było robione wg podanego przepisu. Pozdrawiam i życzę niezakalcowatych wypieków.
-
2009/08/23 19:38:03
Mniam, mniam.
-
Gość: lideczka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/09/25 20:40:47
Ciasto pyszne, kobiety z mojej rodziny polubiły je bardzo. Właśnie i ja i moja siostra zabieramy się za jego pieczenie.
-
Gość: kesha, *.cable-modem.tkk.net.pl
2010/08/30 10:15:28
Ciasto pyszne ;) Najlepsze w nim jest to, że można go robić nie tylko ze śliwkami . Dziekuję za przepis ;) ;*
-
2010/08/30 12:39:10
Lo - ko,
Lideczka,
Kesha -
- cieszę się, że ciasto Wam wychodzi i smakuje:))
Pozdrawiam serdecznie
-
Gość: illi22, *.icpnet.pl
2010/09/16 17:16:45
ciasto jest bardzo pyszne, robiłam je już raz , teraz zabieram się ponownie do pieczenia.
zajebisty przepis
-
2010/09/16 17:41:16
Smacznego życzę:))
Pozdrawiam
-
Gość: grażyna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/12/15 22:13:12
Podoba mi się przepis, tylko nie wiem czy mogę użyć śliwek mrożonych.
-
2010/12/15 23:44:35
Grażyna - nie wiem, nie próbowałam.
Pozdrawiam
-
Gość: Bazucze, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/08/06 18:27:28
genialne ciasto! wyszlo pysznie :) dziekuje za przepis
-
2011/08/06 19:23:56
Cieszę się, że ciacho wyszło i jest pyszne:))
Pozdrawiam serdecznie
-
Gość: Radziuuu, *.dynamic.chello.pl
2011/09/29 15:31:45
szkoda ze nawet na duzych portalach popeklniane sa tak podstawowe bledy jak nazywanie cukru wanilinowego "waniliowym" szkoda... nauka nie boli
-
2011/09/29 17:30:40
Radziuuu - dziękuję za zwrócenie słusznej uwagi; do tego ciasta użyłam cukru wanilinowego.
Pozdrawiam serdecznie
-
Gość: spiderka, *.unitymediagroup.de
2011/09/30 15:34:54
To moja 3 próba upieczenia czegokolwiek i pierwsza udana!
O ostatni kawałek była regularna bitwa:) bardzo dziekuję za ten przepis, teraz uwierzyłam w siebie :)
-
2011/09/30 16:19:47
Spiderka - cieszę się i gratuluję udanego wypieku:)))
Pozdrawiam cieplutko
-
2012/05/08 17:42:17
Witam, każdy ma swoja kolekcję blaszek, więc wybranie średniej jest sprawą indywidualną, zatem czy moglabym uzyskac informacje na temat wymiaru blaszki?
-
2012/05/08 17:47:00
Daria - moja średniej wielkości blaszka ma wymiary wewnętrzne:20x30cm.
Życzę udanego wypieku.
Pozdrawiam serdecznie