Zachwyca nas zauważalne piękno, lecz wieczne jest to, co niewidoczne - Marie von Ebner-Eschenbach
statystyki www stat.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Słodkiego Nowego Roku, czyli pyszna kremówka na dobry początek

Nowy 2012 rok rozpoczynam słodkim postem.

Zapraszam na przepyszną "Kremową pychotkę".

Ciasto jest proste w przygotowaniu - wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki, a potem te składniki odpowiednio poskładać i poprzekładać ...

Kremówka przekładana1

 KREMOWA PYCHOTKA

 Składniki:

 2,5 paczki krakersów klasycznych (ja używam Lajkonika),

 3 budynie waniliowe (bez cukru) + 6 łyżek cukru,

 1 kostka masła (20 dag),

 1 litr mleka 2%,

 1 puszka (510 g) mleka słodzonego gotowanego - gotowa masa tzw. „Krówka” (ja używam z Gostynia),

 1 litr śmietanki kremowej UHT 30% tłuszczu (ja używam z SM Gostyń) + 4 opakowania śmietan-fix + 2 łyżki cukru pudru + 1 cukier wanilinowy,

 czekolada gorzka do ozdoby.

 Wykonanie:

 1. W blaszce (o wymiarach 35 cm/23 cm) ułożyć warstwę krakersów.

 2. Ugotować budyń - zagotować mleko z masłem i cukrem, dodać rozpuszczony w części mleka proszek budyniowy – gorący wyłożyć na krakersy.

 3. Budyń przykryć drugą warstwą krakersów.

 4. Mleko z puszki wyłożyć do garnuszka, dobrze podgrzać na małym ogniu i gorącą masę rozłożyć równo na krakersach.

 5. Na mlecznej masie ułożyć kolejną warstwę krakersów; odstawić, niech przestygnie.

 6. Śmietanę (schłodzoną) ubić z fixem, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym – wyłożyć na krakersach - wyrównać.

 7. Zetrzeć czekoladę na tarce i posypać ciasto.

 8. Zostawić do schłodzenia (lodówka, zimne pomieszczenie) na co najmniej 12 godzin (krakersy muszą zmięknąć, a budyń dobrze stężeć).

Kremówka przekładana2

 Ciasto serdecznie polecam i życzę smacznego ! ! !

niedziela, 01 stycznia 2012, moteczek

Polecane wpisy

  • Błyskawiczne ciasteczko bardzo owocowe

    Prościutkie, smaczniutkie z szybkością błyskawicy wymyślone i równie szybko zrobione. Składniki: 5 jajek średnich, 1 szklanka cukru, szczypta soli, 3 łyżeczki c

  • Na torcik urodzinowy zapraszam.

    Torcik z okazji urodzin poczyniłam. Gościom smakował bardzo ... mam nadzieję, że i Was swoim smakiem zachwyci. Torcik śmietankowo-owocowy Biszkopt Składniki 5 j

  • Tarta z szynką i szpinakiemi

    Dawno na moim blogu nie było wpisu kuchennego. Dzisiaj nadrabiam zaległość i dzielę się przepisem na przepyszną tartę (fr. quiche). Przepis mam od mojej sąsiade

Komentarze
2012/01/01 14:04:52
Ciasto pycha,robię go bardzo często(dzisiaj też go mam)jako 3bit!pozdrawiam
-
2012/01/01 15:03:40
Jak przyjemnie zacząć rok z takim rarytasem, przepis na "kremową pychotkę"zapisałam i jeszcze w tym roku na pewno zrobię. Pozdrawiam
-
2012/01/01 15:24:38
Wygląda pięknie , smakuje na pewno wspaniale , wypróbuje , ale nie dzisiaj Moteczku , nie dzisiaj .Pozdrawiam Yrsa
-
2012/01/01 15:35:01
Marysiu szczęśliwego Nowego Roku:)
Dużo radości, uśmiechu, wszystkiego dobrego i duzo zdrówka:)

Ciasto wyglada pychotka!
-
2012/01/01 15:47:03
Pyszności:D
-
2012/01/01 15:52:43
Znam to ciasto i rzeczywiście pychotka. Oby kolejne dni roku były równie słodkie :))
-
2012/01/01 16:06:41
U mnie troszkę mniej kalorycznie, drożdżowe rogaliki z moją konfiturą ze śliwek z roku... nie pamiętam tak dawno to był, konfitura pychota;-)
Wszystkiego słodkiego w nowym roku!
Kiedy na warsztaty?
-
2012/01/01 21:19:57
Przepięknie i smakowicie wygląda a jak ładnie brzmi: tylko poprzekładać :))
Jeśli tylko...;>
:D
-
2012/01/21 20:59:18
Nie mogłam oderwać oczu od tego ciacha. Zapisałam recepturkę i wykonanie, spróbuję się popisać przed moimi gośćmi. Bo rzeczywiście proste w wykonaniu i zapewne rewelacyjne w smaku. Dziękuję! Może wkrótce zrewanżuję się przepisem na moim blogu.