Zachwyca nas zauważalne piękno, lecz wieczne jest to, co niewidoczne - Marie von Ebner-Eschenbach
statystyki www stat.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Tarta z szynką i szpinakiemi

Dawno na moim blogu nie było wpisu kuchennego.

Dzisiaj nadrabiam zaległość i dzielę się przepisem na przepyszną tartę (fr. quiche).

Przepis mam od mojej sąsiadeczki Ani - specjalistki od kuchni francuskiej.

Przepis na tartę

Składniki na ciasto:

  • 25 dag mąki (najlepiej krupczatki)
  • 1/2 szklanki bardzo ciepłej wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie ciasta:

Wszystkie składniki połączyć i zagnieść (ja mieszam drewnianą łyżką). Ciastem wykleić żaroodporną formę (średnica 30 cm) lub specjalną formę do tarty (nakłuć widelcem). Ciastem wylepić również brzeg foremki do wysokości 2-3 cm.

Bez względu na rodzaj nadzienia zawsze ciasto robię wg tego przepisu!!!

Składniki na nadzienie:

  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 opakowanie (200 g) gęstej śmietany 18% (lub jogurtu)
  • 2 jajka
  • 20 dag sera żółtego (dobrze rozpuszczającego się)
  • 20 dag szynki konserwowej (lub innej wędliny np. drobiowej)
  • do smaku: sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie nadzienia:

Mleko, śmietanę i jajka roztrzepać, dodać przyprawy, starty na tarce ser i pokrojoną szynkę na drobne kawałeczki lub paseczki, tzw. julienne (paseczki mięsa lub warzyw wielkości i kształtu zapałek).

Uwaga: Do nadzienia mojej dzisiejszej tarty (na zdjęciu) dodałam świeży szpinak, który przygotowałam w następujący sposób: listki (dwie spore garście - tyle akurat miałam) umyłam i osączyłam na ręczniku kuchennym, listki pokroiłam i przesmażyłam na łyżce masła, w trakcie smażenia dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek (3 ząbki), sól i świeżozmielony pieprz; szpinak smażyłam tak długo, aż sok odparował. Masę szpinakową przed dodaniem do nadzienia z szynką wystudziłam.

Wykonanie tarty:

Nagrzać piekarnik do 180 st. C, wstawić foremkę z ciastem i podpiec ok. 15 min. (lekko złoty nkolor). Na podpieczone ciasto wylać nadzienie, wyrównać. Wstawić ponownie do piekarnika i piec 20-30 min. aż tarta ślicznie się zarumieni.

Po upieczeniu wyjąć, chwilę odczekać (ok.5 min) i spożywać na gorąco (na zimno jest także znakomita).

Do tej tarty idealnie pasuje surówka z kapusty pekińskiej (sałaty lodowej), świeżego ogórka, papryki, pomidora i sosu winegret.

Zapraszam do stołu i życzę smacznego - szczególnie Tobie Karola.

środa, 20 lutego 2013, moteczek

Polecane wpisy

  • Błyskawiczne ciasteczko bardzo owocowe

    Prościutkie, smaczniutkie z szybkością błyskawicy wymyślone i równie szybko zrobione. Składniki: 5 jajek średnich, 1 szklanka cukru, szczypta soli, 3 łyżeczki c

  • Na torcik urodzinowy zapraszam.

    Torcik z okazji urodzin poczyniłam. Gościom smakował bardzo ... mam nadzieję, że i Was swoim smakiem zachwyci. Torcik śmietankowo-owocowy Biszkopt Składniki 5 j

  • Dla zapracowanych ... czyli pyszna drożdżówka z owocami

    Najprostsze ciasto jakie znam, a przy tym pyszne ... Zapraszam zatem na na prostą w przygotowaniu, ale wykwintną w smaku drożdżówkę z morelami i kruszonką. Skła

Komentarze
2013/02/20 10:21:06
Brzmi i wyglada bardzooooo apetycznie :) sprobuje jak spotkam sie z Mama bo obie szpinak bardzo lubimy ,niestety meska czesc rodzinki nie przepada ,ale oni nie wiedza co traca :)
Poz.Dana
-
2013/02/20 11:42:32
Troche sie zdziwialam co to za wpis ;)
-
2013/02/20 12:14:35
Ślinka cieknie... :)
Muszę wypróbować przepis w swojej kuchni
-
2013/02/20 14:34:21
Dana - zazwyczaj robię bez szpinaku, ale jak mam, to dodaję; smakuje wyśmienicie i bez, i z.

Karto_flana - takich kuchennych wpisów już u mnie troszeczkę jest; polecam zakładkę "podano od stołu",

Monia - spróbuj koniecznie; przepis łatwy i szybki; smacznego życzyczę

Pozdrawiam cieplutko
-
Gość: Ania, *.dip.t-dialin.net
2013/02/20 15:13:02
Jeśli smakuje tak jak wygląda to lecę kupić foremkę(tarty jeszcze nie piekłam)koniecznie muszę spróbować.Pozdrowienia z Berlina
-
2013/02/20 15:24:23
Aniu - kupuj formę i do dzieła ... smacznego życzę
Buziaczki
-
2013/02/20 16:38:39
Jak smakowicie wygląda napewno ją zrobię ale ze szpinakiem mniam uwielbiam szpinak Robię szpinak w cieście francuskim takie chusteczki też przepyszne pozdrawiam
-
2013/02/20 16:46:37
Marysiu, dziękuję za przepis:) Jutro wypróbuję:) Pozdrawiam serdecznie:)
-
2013/02/20 17:51:24
Cornelka,
Eda
- polecam i życzę smacznego:)
Pozdrawiam
-
2013/02/20 23:26:24
Moteczku, kochana, jak dobrze, że TU zajrzałam. Jutro robię tartę! Tylko zastanawia mnie ta mąka krupczatka, chyba nie mam. Koniecznie być musi właśnie taka?
-
2013/02/20 23:36:13
Jomo - nie musi. Mam nadzieję, że tarta się uda (ona chyba nie może się nie udać) - smacznego życzę.
Pozdrawiam
-
2013/02/21 07:18:00
Ale mi smaka arobiłaś, chyba muszę wypróbować.
-
2013/02/21 13:34:43
Wczoraj, zaraz po przeczytaniu Twojego wpisu "zamknęłam się" w kuchni:) Tartę robiłam po raz pierwszy ale już wiem że nie ostatni:) Miałam tylko mrożony szpinak ale też wyszła przepyszna ( nie dodałam tylko mleka bo stwierdziłam że masa byłaby zbyt płynna). Nie mam odpowiedniego naczynia i to moje trochę za małe było ale szybko to naprawie i kolejna będzie jeszcze lepsza:) Bardzo dziękuję za przepis i zachęcam dziewczyny do zrobienia tarty.
-
2013/02/21 14:42:53
Kinia - próbuj, próbuj ... a nie pożałujesz:))

April - cieszę się, że tarta Ci smakowała:))
Mleko możesz spokojnie dodawać, masa będzie delikatniejsza i w czasie oczekiwania, czyli te 5 min. po wyjęciu z piekarnika - się "zetnie".

Pozdrawiam
-
2013/02/22 08:28:20
Pyszne musi być!
Szpinak mam w zamrażarce, z 'Mamowego' ogródka, więc może czas go wykorzystać? :)
-
2013/02/23 14:52:54
Tarta zrobiona ciasto na nią wyśmienite . Zrobiłm ze szpinakiem i szyneczką nawet mąż , który nie lubi szpinaku wcinał i nic nie mówił dzięki Marysiu za przepis pozdrawiam
-
2013/02/23 17:13:44
Wiankowa - pyszne jest:))

Cornelka - cieszę się, że potrawa smakowała; mój maż także za szpinakiem nie przepada, ale szpinakową tartę "wcina" bez marudzenia:))
Postaram się w niedługim czasie opracować przepis na dorsza zapiekanego ze szpinakową kołderką - także pyszności.

Pozdrawiam cieplutko
-
Gość: karolina nowak, *.cb-net.pl
2013/04/03 17:20:28
Ciociu, dziekuje za tarte! pycha!!!! szaliczki sa przepiekne, ciesza oczy, masz niesamowity dar... buziaki dla Was od nas
-
Gość: mati, *.elblag.vectranet.pl
2014/07/19 20:55:39
Zrobiłem tartę i tylko mi ciasto nie wyszło. Zrobiłem wszystka tak jak w przepisie. Ciasto byłe miękkie i wodniste (raczej takie nie powinno być) Czy wiecie co mogę robić źle?
-
2014/07/29 23:15:50
Mati - nie wiem dlaczego Twoje ciasto było wodniste; tak nie powinno być; ciasto wg tego przepisu ma zwięzłą konsystencję - idealną do wyłożenia formy.
A może to wina mąki?
Zachęcam do zrobienia raz jeszcze.
Pozdrawiam