Zachwyca nas zauważalne piękno, lecz wieczne jest to, co niewidoczne - Marie von Ebner-Eschenbach
statystyki www stat.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Błyskawiczne ciasteczko bardzo owocowe

Prościutkie, smaczniutkie z szybkością błyskawicy wymyślone i równie szybko zrobione.

Niedzielne ciacho1

Składniki:

  • 5 jajek średnich,
  • 1 szklanka cukru,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego,
  • 0,5 szklanki mleka 3,2%,
  • kilka garści czarnych porzeczek.

Wykonanie:

1.  Jajka wybić do miski, dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli, wszystko dobrze rozmieszać do lekkiego spienienia (ja użyłam trzepaczki rózgi).

2. Do masy jajecznej wsypać obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką na jednolitą masę.

3. Dodać olej, wymieszać, dodać mleko i ponownie wymieszać.

4. Formę o wymiarach 24x34 cm wysmarować masłem, posypać bułką; wylać ciasto, wyrównać powierzchnię. Na ciasto wyłożyć umyte i osączone porzeczki.

5. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 35-40 min. w temperaturze 1800C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem (suchy patyczek oznacza, że ciasto jest upieczone), posypać przez sitko cukrem pudrem.

Niedzielne ciacho2

Ciasto jest przepyszne, niezbyt słodkie i takie bardzo, bardzo owocowe.

Niedzielne ciacho3

A tutaj inna wersja ciasta, tym razem z morelami - także pyszne to ciasto jest!!!

Niedzielne ciacho4

Smacznego życzę.

Za wizyty i bardzo miłe komentarze z serduszka dziękuję.

Pozdrawiam wakacyjnie

wtorek, 04 sierpnia 2015, moteczek

Polecane wpisy

  • Na torcik urodzinowy zapraszam.

    Torcik z okazji urodzin poczyniłam. Gościom smakował bardzo ... mam nadzieję, że i Was swoim smakiem zachwyci. Torcik śmietankowo-owocowy Biszkopt Składniki 5 j

  • Tarta z szynką i szpinakiemi

    Dawno na moim blogu nie było wpisu kuchennego. Dzisiaj nadrabiam zaległość i dzielę się przepisem na przepyszną tartę (fr. quiche). Przepis mam od mojej sąsiade

  • Dla zapracowanych ... czyli pyszna drożdżówka z owocami

    Najprostsze ciasto jakie znam, a przy tym pyszne ... Zapraszam zatem na na prostą w przygotowaniu, ale wykwintną w smaku drożdżówkę z morelami i kruszonką. Skła

Komentarze
2015/08/04 16:25:23
Przyslij mi bardzo dobre ciasto jurek zaucha ulica Konopnickiej17 05-400 Otwock
-
2015/08/04 16:26:51
Bardzo dobre ciasta dziekuje
-
Gość: eda-1, *.dynamic.mm.pl
2015/08/04 17:05:51
Moteczku, ale mi ochoty narobiłaś na jakieś ciacho! Twoje wygląda bardzo smakowicie, na pewno wypróbuję przepis. Pozdrawiam
-
2015/08/04 17:23:43
Eda - wypróbuj koniecznie, jest pyszne i bardzo proste w zrobieniu, no i nie wyobrażam sobie, żeby się nie udało.
Mnie także w sobotę ochota na ciasto naszła, a może nie tyle mnie co mojego mężusia, a że nie chciało mi się przepisu szukać to wzięłam składniki jakie pod ręką miałam i mieszać zaczęłam ... no i z tego mieszania całkiem fajny placek wyszedł; pod ręką były także porzeczki, więc i one trafiły do ciasta.
Pozdrawiam
-
2015/08/05 02:41:28
morele są, ale skąd porzeczki wziąć. Ło matko jak bardzo mam chcenie na porzeczki czarne w dodatku... Ciasto koniecznie wypróbuję, w sobotę. Jutro córka piecze muffiny. Naszło ją i nie odpuści, myślę, że ciasto z Twojego przepisu tez można by zmuffinkować...
Pozdrawiam słonecznie
-
Gość: , *.internetdsl.tpnet.pl
2015/08/05 07:32:26
Ula - jak najbardziej do zmuffinkowania się nadaje:))
Buziaczki
-
2015/08/05 07:33:01
To ja jestem tym gościem na własnym blogu:))
-
2015/08/06 00:04:59
Witam smacznie Marysiu :) ja robię podobne ciasto , owoce jakie mi się nawiną , tylko zamiast mleka dodaję jogurt :) pozdrawiam serdecznie
-
2015/08/06 16:10:13
wygląda pysznie, przepis nieskomplikowany ,trzeba będzie spróbować.Póki co jest u mnie wnuk,on toleruje tylko babki no i upał,to zniechęca mnie w tej chwili do pieczenia.Pozdrawiam.
-
2015/08/12 09:12:49
Nie jestem miłośniczką czarnej porzeczki, ale śmiało zastępuję ją borówkami polskimi lub amerykańskimi. Te drugie bardzo dobrze smakują z sernikiem.
-
Gość: Weronika, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/08/24 15:57:06
Uf, aż mi ślinka cieknie. Przepis ściągnełam, szkoda, że dopiero dziś trafiłam na Twojego bloga. Ale nic straconego. Jutro ciasto zrobię tylko pójdę kupić gdzieś porzeczkę,. Dziekuję i pozdrawiam - Wercia