Zachwyca nas zauważalne piękno, lecz wieczne jest to, co niewidoczne - Marie von Ebner-Eschenbach
| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zakładki:
A. Z WENĄ I PASJĄ
B. STRONY ZE SMAKIEM
C. DZIERGANIE
D. DECOUPAGE
E.RADY I PORADY
F. CIEKAWE STRONY
G.SKLEPY
X. KSIĘGA MOICH GOŚCI
Y. NAPISZ DO MNIE
statystyki www stat.pl
wtorek, 04 sierpnia 2015
Błyskawiczne ciasteczko bardzo owocowe

Prościutkie, smaczniutkie z szybkością błyskawicy wymyślone i równie szybko zrobione.

Niedzielne ciacho1

Składniki:

  • 5 jajek średnich,
  • 1 szklanka cukru,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego,
  • 0,5 szklanki mleka 3,2%,
  • kilka garści czarnych porzeczek.

Wykonanie:

1.  Jajka wybić do miski, dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli, wszystko dobrze rozmieszać do lekkiego spienienia (ja użyłam trzepaczki rózgi).

2. Do masy jajecznej wsypać obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką na jednolitą masę.

3. Dodać olej, wymieszać, dodać mleko i ponownie wymieszać.

4. Formę o wymiarach 24x34 cm wysmarować masłem, posypać bułką; wylać ciasto, wyrównać powierzchnię. Na ciasto wyłożyć umyte i osączone porzeczki.

5. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 35-40 min. w temperaturze 1800C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem (suchy patyczek oznacza, że ciasto jest upieczone), posypać przez sitko cukrem pudrem.

Niedzielne ciacho2

Ciasto jest przepyszne, niezbyt słodkie i takie bardzo, bardzo owocowe.

Niedzielne ciacho3

A tutaj inna wersja ciasta, tym razem z morelami - także pyszne to ciasto jest!!!

Niedzielne ciacho4

Smacznego życzę.

Za wizyty i bardzo miłe komentarze z serduszka dziękuję.

Pozdrawiam wakacyjnie

niedziela, 18 stycznia 2015
Na torcik urodzinowy zapraszam.

Torcik z okazji urodzin poczyniłam. Gościom smakował bardzo ... mam nadzieję, że i Was swoim smakiem zachwyci.

Torcik na urodziny

Torcik śmietankowo-owocowy

Biszkopt

Składniki

5 jajek,

1 szklanka cukru,

5 łyżek gorącej wody,

1 szklanka mąki tortowej,

1 szklanka mąki ziemniaczanej,

2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia.

Wykonanie

1. Jajka ubić z cukrem na dość sztywną masę (w trakcie ubijania dodać gorącą wodę).

2. Do miski przesiać dwie mąki i proszek do pieczenia - delikatnie wmieszać do masy jajecznej.

3. Ciasto wylać do tortownicy (średnica 24 cm).

4. Piekarnik nagrzać do 150 st. - wstawić ciasto, temperaturę piekarnika zwiększyć do 180 st. i piec ok. 35 min. (na wszelki wypadek jeszcze sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony). Piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto na 5 min. Wyjąć i wystudzić. Przekroić na 3 blaty.

Uwaga - biszkopt upiec dzień przed przygotowaniem tortu.

Krem śmietankowy

Składniki

1 litr śmietany 30%,

4 opakowania śmietan-fix

2 cukry wanilinowe,

2 łyżki cukru pudru,

Wykonanie kremu:

1. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i śmietan-fixem.

Proponuję składniki kremu podzielić na dwie porcje i każdą przygotować osobno.

Do nasączenia:

1 szklanka zimnej przegotowanej wody wymieszana z sokiem z cytryny i cukrem (sok i cukier do smaku, ale nie za kwaśno i nie za słodko) - jeżeli tort będzie przygotowywany dla dorosłych, to do można dodać alkohol.

Dodatkowo

1) słoiczek średni dżemu z czarnej porzeczki (lub z innych owoców),

2) ananasy lub brzoskwinie z puszki - pokrojone na drobne kawałki.

Wykonanie tortu

I warstwa - blat biszkoptu nasączyć, posmarować niezbyt grubą warstwą dżemu, wyłożyć połowę porcji przygotowanego kremu, rozłożyć połowę owoców - przykryć drugim blatem biszkoptu, docisnąć żeby biszkopt dobrze przylegał do warstwy kremowo-owocowej,

II warstwa - biszkopt nasączyć, posmarować niezbyt grubą warstwą dżemu, wyłożyć resztę z pierwszej porcji kremu, rozłożyć owoce - przykryć trzecim blatem biszkoptu, docisnąć żeby biszkopt dobrze przylegał do warstwy kremowo-owocowej.

Przygotować drugą porcję kremu śmietankowego.

III - warstwa - biszkopt nasączyć, posmarować niezbyt grubą warstwą kremu; posmarować kremem boki tortu, wierzch tortu udekorować kremem, owocami i tak jak u mnie - dodatkowo galaretką.

Torcik na urodziny

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Za odwiedziny i komentarze bardzo serdecznie dziękuję.

Tulipanki-bukiet

Pozdrawiam cieplutko.

środa, 20 lutego 2013
Tarta z szynką i szpinakiemi

Dawno na moim blogu nie było wpisu kuchennego.

Dzisiaj nadrabiam zaległość i dzielę się przepisem na przepyszną tartę (fr. quiche).

Przepis mam od mojej sąsiadeczki Ani - specjalistki od kuchni francuskiej.

Przepis na tartę

Składniki na ciasto:

  • 25 dag mąki (najlepiej krupczatki)
  • 1/2 szklanki bardzo ciepłej wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie ciasta:

Wszystkie składniki połączyć i zagnieść (ja mieszam drewnianą łyżką). Ciastem wykleić żaroodporną formę (średnica 30 cm) lub specjalną formę do tarty (nakłuć widelcem). Ciastem wylepić również brzeg foremki do wysokości 2-3 cm.

Bez względu na rodzaj nadzienia zawsze ciasto robię wg tego przepisu!!!

Składniki na nadzienie:

  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 opakowanie (200 g) gęstej śmietany 18% (lub jogurtu)
  • 2 jajka
  • 20 dag sera żółtego (dobrze rozpuszczającego się)
  • 20 dag szynki konserwowej (lub innej wędliny np. drobiowej)
  • do smaku: sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie nadzienia:

Mleko, śmietanę i jajka roztrzepać, dodać przyprawy, starty na tarce ser i pokrojoną szynkę na drobne kawałeczki lub paseczki, tzw. julienne (paseczki mięsa lub warzyw wielkości i kształtu zapałek).

Uwaga: Do nadzienia mojej dzisiejszej tarty (na zdjęciu) dodałam świeży szpinak, który przygotowałam w następujący sposób: listki (dwie spore garście - tyle akurat miałam) umyłam i osączyłam na ręczniku kuchennym, listki pokroiłam i przesmażyłam na łyżce masła, w trakcie smażenia dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek (3 ząbki), sól i świeżozmielony pieprz; szpinak smażyłam tak długo, aż sok odparował. Masę szpinakową przed dodaniem do nadzienia z szynką wystudziłam.

Wykonanie tarty:

Nagrzać piekarnik do 180 st. C, wstawić foremkę z ciastem i podpiec ok. 15 min. (lekko złoty nkolor). Na podpieczone ciasto wylać nadzienie, wyrównać. Wstawić ponownie do piekarnika i piec 20-30 min. aż tarta ślicznie się zarumieni.

Po upieczeniu wyjąć, chwilę odczekać (ok.5 min) i spożywać na gorąco (na zimno jest także znakomita).

Do tej tarty idealnie pasuje surówka z kapusty pekińskiej (sałaty lodowej), świeżego ogórka, papryki, pomidora i sosu winegret.

Zapraszam do stołu i życzę smacznego - szczególnie Tobie Karola.

sobota, 30 czerwca 2012
Dla zapracowanych ... czyli pyszna drożdżówka z owocami

Najprostsze ciasto jakie znam, a przy tym pyszne ...

Zapraszam zatem na na prostą w przygotowaniu, ale wykwintną w smaku drożdżówkę z morelami i kruszonką.

Drożdżówka na niedzielę

Składniki na ciasto:

  • 100 g drożdży świeżych
  • 4 szklanki mąki (ja daję krupczatkę)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 szklanka oleju
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę:

  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru

Nadzienie: owoce, np. morele

Przygotowanie kruszonki:

1. Siekamy masło z mąką i cukrem - przechowujemy w lodówce.

Wykonanie ciasta:

1. Składniki na ciasto układamy w misce warstwami:

- rozkruszyć drożdże, na drożdże wsypać cukier i cukier wanilinowy,

- następnie kolejno: wybijamy jajka, wlewamy olej, mleko, sypiemy mąkę i sól.

2. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny (może być i dłużej).

3. Po upływie czasu - składniki z miski mieszamy łyżką na gładką masę i wykładamy do blaszki (26 cm/36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem.

4. Na ciasto układamy owoce i posypujemy kruszonką.

5. Blaszkę z ciastem wstawiamy do nienagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 st.C ok. 80 minut; sprawdzić patyczkiem.

Życzę smacznego!!!

Herbaciane różyczki

niedziela, 01 stycznia 2012
Słodkiego Nowego Roku, czyli pyszna kremówka na dobry początek

Nowy 2012 rok rozpoczynam słodkim postem.

Zapraszam na przepyszną "Kremową pychotkę".

Ciasto jest proste w przygotowaniu - wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki, a potem te składniki odpowiednio poskładać i poprzekładać ...

Kremówka przekładana1

 KREMOWA PYCHOTKA

 Składniki:

 2,5 paczki krakersów klasycznych (ja używam Lajkonika),

 3 budynie waniliowe (bez cukru) + 6 łyżek cukru,

 1 kostka masła (20 dag),

 1 litr mleka 2%,

 1 puszka (510 g) mleka słodzonego gotowanego - gotowa masa tzw. „Krówka” (ja używam z Gostynia),

 1 litr śmietanki kremowej UHT 30% tłuszczu (ja używam z SM Gostyń) + 4 opakowania śmietan-fix + 2 łyżki cukru pudru + 1 cukier wanilinowy,

 czekolada gorzka do ozdoby.

 Wykonanie:

 1. W blaszce (o wymiarach 35 cm/23 cm) ułożyć warstwę krakersów.

 2. Ugotować budyń - zagotować mleko z masłem i cukrem, dodać rozpuszczony w części mleka proszek budyniowy – gorący wyłożyć na krakersy.

 3. Budyń przykryć drugą warstwą krakersów.

 4. Mleko z puszki wyłożyć do garnuszka, dobrze podgrzać na małym ogniu i gorącą masę rozłożyć równo na krakersach.

 5. Na mlecznej masie ułożyć kolejną warstwę krakersów; odstawić, niech przestygnie.

 6. Śmietanę (schłodzoną) ubić z fixem, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym – wyłożyć na krakersach - wyrównać.

 7. Zetrzeć czekoladę na tarce i posypać ciasto.

 8. Zostawić do schłodzenia (lodówka, zimne pomieszczenie) na co najmniej 12 godzin (krakersy muszą zmięknąć, a budyń dobrze stężeć).

Kremówka przekładana2

 Ciasto serdecznie polecam i życzę smacznego ! ! !

poniedziałek, 13 października 2008
Jak pokopki w mojej gminie obchodzono

Pokopki, to święto organizowane w mojej gminie na okoliczność zakończenia zbiorów ziemniaka. Pomimo pochmurnej i mokrej niedzieli organizatorzy zadbali o to, żeby święto miało ciekawy przebieg.

eleganckie kartofelki

Główną atrakcją pokopek była wystawa odmian ziemniaków i towarzyszący tej wystawie konkurs na najoryginalniejszy kształt ziemniaczanej bulwy.

kartofelek2

kartofelek1 

ziemniaczki-łapki

kartofelki-serduszka

O podniebienia gości zadbały panie z kół gospodyń wiejskich, które przygotowały mnóstwo potraw z ziemniakami w roli głównej. Oprócz dań tradycyjnych jak: pyzy, kopytka, placki, frytki - interesujące były propozycje sałatek. Mnie najbardziej zasmakowała "Podwójna sałatkowa fantazja".

Ziemniaczana fantazja I

  • 4 ziemniaki ugotowane
  • 75 g kiszonej kapusty
  • 1 cebula lub/i szczypiorek
  • 1 marchew surowa
  • 4 łyżki majonezu,
  • przyprawy do smaku (pieprz, sól)

Wykonanie:

1. Ziemniaki pokroić w drobne kawałki.

2. Dołożyć: pokrojoną w kosteczkę cebulę, startą na drobnej tarce marchew i rozdrobnioną kapustę.

3. Wymieszać z majonezem i przyprawami.

Ziemniaczana fantazja II

  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 2 ogórki kwaszone
  • 5 strąków papryki (preferowana czerwona)
  • 3 grzybki marynowane
  • 4 jajka na twardo
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • majonez
  • sok z cytryny,
  • przprawy (sól, pieprz)

Wykonanie:

1. Paprykę umyć, wyrzucić gniazda nasienne, pokroić w cieniutkie paseczki.

2. Ziemniaki i obrane ze skórki ogórki również pokroić w paski.

3. Grzybki i cebulę pokroić w kostkę.

4. Jajka przekroić na pół i pokroić w półkrążki.

4.Czosnek rozetrzeć z solą.

5. Składniki sałatki połączyć, doprawić solą i pieprzem; wymieszać z majonezem.

Obie sałatki nałożyć w równych ilościach na ćwiartce surowego liścia z kapusty. Udekorować wg upodobania.

Smaczego wszystkim życzę i na pokopki następne zapraszam.

różyczka

wtorek, 16 września 2008
Barwy późnego lata - jarzębina

Późne lato, albo jak kto woli - wczesna jesień. Wokół tyle ciekawych barw, a wśród nich czerwone owoce jarząbu pospolitego - inaczej jarzębiny. 

Korale jarzebiny

Czerwone korale, czerwone niczym wino ...

jarzebina-kiść owoców

Zebrane w baldaszki jaskrawoczerwone owoce jarzębiny zawsze mnie zachwycały. W dzieciństwie robiłam sobie z nich korale, teraz zasuszam, żeby później komponować suche bukiety.

Jarzebina w czasie suszenia

Mama mawiała: "Jarzębina pięknie owocuje - mokrą jesień zwiastuje". Ciekawa jestem jaką jesień będziemy mieli tego roku?

Owoce jarzębiny są bogatym źródłem witamin, w tym C. Mają dwa razy więcej beta-karotenu niż marchew. Jarzębina obniża poziom tłuszczów i wspomaga pracę wątroby.  

Lecznicze wartości owoców jarząbu pospolitego warto wykorzystać, przy czym - przed przetworzeniem - należy je odpowiednio przygotować, gdyż zawierają gorycze, a zwłaszcza toksyczny kwas parasorbinowy. Na szczęście kwas ten ulega rozkładowi pod wpływem wyższej temperatury (suszenie) i przy obniżeniu temperatury poniżej 0 st. C. Proces pozbywania się goryczki i toksycznego kwasu z surowych owoców jarzębiny nazywany jest odgoryczaniem. 

Najprostrzym i skutecznym sposobem odgoryczenia jest zamrażanie. Ja czynność tę wykonuję w następujący sposób: starannie oczyszczam owoce, dokładnie je myję i osuszam, następnie wsypuję do woreczków foliowych i szczelnie zawiązuję, wkładam do zamrażalnika lodówki na kilka lub kilkanaście dni (owoce przetwarzam wówczas kiedy mam na to czas).

W swoich kuchennych zbiorach posiadam kilka propozycji wykorzystania jarzębiny do świetnych w smaku przetworów. Jednak najczęściej przygotowuję galaretkę. 

Galaretka z jarzębiny

  • 1 kg owoców jarzębiny (wcześniej poddanych odgoryczeniu w zamrażalniku przez co najmniej 1 dobę)
  • 0,5 kg cukru
  • 2 cytryny
  • 1 szklanka wody (najlepiej mineralnej niegazowanej)

Wykonanie:

1. Owoce jarzębiny wyjąć z zamrażalnika, rozmorzić, przepłukać, osączyć i rozgnieść (np. tluczkiem do ziemniaków).

2. Otrzymaną papkę włożyć do garnka, dodać sok i startą skórkę z cytryn, zalać wodą; gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut. Przecedzić przez gazę.

3. Przecier jarzębinowy wlać ponownie do garnka, dodać cukier i gotować (pamiętając o usuwaniu szumowin); galaretka jest gotowa kiedy kropla wylana na talerz nie rozpływa się.

4. Galaretkę przełożyć do wyparzonych słoików i zakręcić. Przechowywać w pokojowej temperaturze żeby zapobiec scukrzeniu się przetworu.

Taką galaretkę wykorzystuję przede wszystkim do herbaty. 

(Mojej galaretki - póki co - pokazać nie mogę: tamtegoroczna spożyta, a tegoroczna jeszcze nie zrobiona z powodu odgoryczania owoców w zamrażalniku).

czwartek, 04 września 2008
Śliwkowe ciasto z ponętną słodką pianką

Sezon na śliwki trwa,  a jak śliwki - to obowiązkowo w moim domu - półkruche ciasto śliwkowe z przepyszną słodką pianką.

Śliwkowy sezon

Ciasto półkruche ze śliwkami i pianką

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki,
  • 25 dag margaryny,
  • 5 zółtek,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 cukier waniliowy

Pozostałe składniki:

  • 5 białek,
  • 1 szklanka cukru,
  • ok. 1 kg śliwek węgierek
  • 2-3 łyżki tartej bułki

Wykonanie:

1. Śliwki umyć, osączyć, przepołowić i wypestkować.

2. Włączyć piekarnik i nagrzać do 200 st.

3. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać pokrojoną na kawałki magrarynę i połączyć ze sobą siekając delikatnie nożem. Dodać  pozostałe składniki - zagnieść. Oddzielić 1/3 ciasta i włożyć do zamrażalnika lodówki.

4. W średniej wielkości blaszce - wyłożonej papierem do pieczenia - równomiernie rozwałkować pozostałe ciasto. Posypać tartą bułką i ułożyć śliwki przekrojoną stroną do góry.

5. Wstawić do piekarnika i zapiec ok. 20 min. na jasno złoty kolor. Wyjąć i lekko przestudzić.

6. Ubić pianę z białek, przy końcu ubijania dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać.

7. Pianę wyłożyć na podpieczone ciasto.

8. Na tarce o dużych otworach zetrzeć odłożone do lodówki ciasto.

9. Wstawić ponownie do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec jeszcze ok. 40 min.

Półkruche ciasto ze sliwkami i pianką

Zapraszam na ciasteczko i życzę smacznego:))

sobota, 19 kwietnia 2008
Makaron z czymś - przepis na pyszne danko w ramach zabawy blogowej

Zaproszona do zabawy przez Słonecznika prezentuję Wam danko pyszne, zdrowe i szybkie.

 Makaronowa zapiekanka

Makaron z brakułami i metką

Składniki:

  • 30 dag makaronu (np. rurki, świderki)
  • 1 brokuł
  • 20 dag metki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 20 dag żółtego sera (najlepszy parmezan)
  • sól, pieprz, papryka w proszku (słodka)

Wykonanie:

1. Zagotować wodę, lekko osolić, wrzucić rozdrobniony na większe różyczki brokuł i zblanszować we wrzątku (ok. 2 minut), wyjąć do miski z bardzo zimną wodą (zahartować) i odcedzić.

2. Do wrzątku po brokułach wsypać makaron i ugotować "na ząb"; odcedzić.

3. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić rozdrobnioną metkę i całe (lub rozdrobnione) ząbki czosnku; przesmażyć ok. 8-10 minut.

4. Do metki dodać rozdrobniony na drobne różyczki brokuł, wymieszać  i chwilę smażyć.

5. Dodać makaron, wymieszać, lekko przesmażyć; przyprawić solą, pieprzem i papryką; dodać oliwy jeżeli makaron jest zbyt suchy i garść tartego sera; wymieszać.

6. Wyłożyć na talerze  i posypać pozostałym tartym serem.

Moja rodzina makaron w tym wydaniu uwielbia, mam nadzieję, że i Wam zasmakuje. 

ZASADY:

1. ZAMIEŚCIĆ NA BLOGU PRZEPIS NA SWOJE POPISOWE DANIE LUB CIASTO (FOTKA MILE WIDZIANA)

2. WYBRAĆ 3 OSOBY POSIADAJĄCE BLOGA,KTÓRE  PROSIMY O PODZIELENIE SIĘ Z NAMI SWOIM PRZEPISEM.

3. POINFORMOWAĆ WYBRANE PRZEZ SIEBIE OSOBY W KOMENTARZU NA ICH BLOGU O TYM,ŻE SĄ ZAPROSZONE DO ZABAWY.

4.ZAMIEŚCIĆ NA KOŃCU SWOJEJ NOTKI ZASADY ZABAWY.

A O PRZYRZĄDENIE CZEGOS PYSZNEGO POPROSZĘ: SPLOCIKA, HRABINĘ, MAKNETĘ

środa, 19 marca 2008
Śledź z owocem granatu, czyli jak zwykłego śledzia przerobić w śledzia wykwintnego

Potrawa jest bardzo prosta w wykonaniu, ale efekt zdumiewający. 

Kwiat granatu

Składniki potrawy:

  • 8 płatów matiasów
  • zalewa: 2 szklanki wody + 1 szklanka octu 10%
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 owoc granatu
  • 0,5 łyżeczki mielonego białego pieprzu

Wykonanie:

1. Płaty śledziowe zalać zalewą i zostawić na 1 godzinę. Odcedzić, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na kawałki (paseczki 1-2 cm) i ułożyć warstwą na głębszym półmisku.

2. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, sparzyć wrzątkiem; po ok. 2 min. odcedzić na sicie, przelać zimną wodą, odcisnąć, przełożyć do miseczki i wymieszać z cukrem pudrem - rozłożyć równą warstwą na śledziach.

3. Przygotować sos: w miseczce wymieszać jogurt z majonezem, dodać biały pieprz i miąższ (pestki) z owocu granatu. Sosem polać śledzie.

4. Potrawę przykryć folią i odstawić w chłodne miejsce na minimum 12 godzin, ale najlepsza jest po 24 godzinach.

Smacznego

   

Miąższ owocu granatu   

 
1 , 2